در این قسمت نوشیدنی های رایج بر پایه اسپرسو را مورد بررسی قرار میدهیم تا با ورود به هر کافه دچار سردرگمی در انتخاب نشده و همچنین با اطلاع از نحوه تهیه هر یک از آنها امکان تهیه و تدارک توسط خودتان فراهم می گردد.
توضیح اینکه در معرفی دستورالعمل هر نوشیدنی، یک فنجان اسپرسو را با ۲۰ گرم قهوه در نظر بگیرید که بر اساس نسبت و زمان مورد نظر بین ۲۰ الی ۳۰ ثانیه خروجی بین ۳۴ تا ۴۶ گرم عصاره ارائه میدهد. در این دستورالعمل یک اسپرس کامل با نسبت ۱ به ۲ و دارای ۴۰ گرم بازده می باشد. همچنین باید به این نکته اشاره داشت که دستورالعمل های تهیه نوشیدنی ها در هر کافه ممکن است با اندکی تغییر در مقادیر متفاوت باشد.
ریسترتو
زمانی که شما یک ریسترتو تهیه می کنید در واقع شما قهوه ای غلیظ تر و غنی تر را در فنجان پیشروی تان دارید.
اگر عصاره ما طبق دستورالعمل توضیح داده شده در بالا کمتر از ۳۴ گرم باشد یک اسپرسو کمتر عصاره گیری شده در فنجان خواهید داشت که تحت عنوان ریسترتو شناسایی می گردد.
لاته
دستورالعمل استاندارد جهت تهیه یک فنجان لاته یک اسپرسو کامل به همراه دو برابر شیر بخار دیده و یک لایه ضخیم فوم شیر است. نوشیدنی دیگری تحت عنوان لاته ماکیاتو در برخی از منو ها وجود دارد در واقع لاته ماکیاتو همان لاته است با این تفاوت که به جای یک اسپرسو کامل از ریسترتو در تهیه آن استفاده می گردد. نوشیدنی لاته مختص افرادی است که طعم غالب شیر در فنجان را بیشتر میپسندند و نوشیدنی لاته ماکیاتو مختص افرادی که فقط عطر قهوه را در فنجان می پسندند.
كاپوچينو
اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که از ترکیبات شیر و قهوه لذت می برید قطعاً کاپوچینو انتخاب مناسبی است. در حالت کلی یک فنجان کاپوچینو از سه قسمت مساوی تهیه می گردد؛ یک اسپرسوی کامل به همان اندازه شیر بخار دیده و در قسمت سوم از فوم شیر نیز به همان اندازه استفاده میگردد. این نوشیدنی مختص افرادی است که تعادل طعمی بین اسپرسو و شیر در فنجان را بیشتر می پسندند.
ماکیاتو
یک فنجان ماکیاتو از یک اسپرسو کامل و یک لکه فوم شیر به همراه شیر بخار دیده به اندازه نیمی از اسپرسو عصاره گیری شده تهیه می گردد. یعنی اگر میزان عصاره را ۴۰ گرم در نظر بگیرید میزان شیر بخار دیده استفاده شده در ماکیاتو ۲۰ گرم است. این نوشیدنی مختص به افرادی که رایحه بالاتر شیر در فنجان را بیشتر می پسندند.
فلت وایت
یک فنجان فلت وایت از یک ریسترتو و یک لکه فوم شیر و ۱۲۰ گرم شیر بخاری دیده تهیه می گردد. در برخی از کافه ها نسبت یک به دو اسپرسو به شیر استفاده می گردد. این نوشیدنی مختص افرادی است که شدت طعم و تن واری اسپرسو در فنجان را بیشتر می پسندند.
آفوگاتو
حال نوبت آن است که به یک فنجان اسپرسو به عنوان یک دسر کامل بنگرید. اگرچه آفوگاتو از یک اسپرسوی کامل و یک یا دو اسکوپ بستنی معمولاً وانیلی تهیه میگردد اما مرزبندی جهت تهیه این دسر خوشمزه وجود ندارد.
موکا
نوشیدنی موکا همچنین به عنوان مکاسینو نامیده می شود که با استفاده از شربت شکلات یا پودر کاکائو، مقداری از شکلات با کیفیت بالا یا حتی شیر شکلات قابل تهیه است. اساساً یک قهوه لاته همراه با افزودن شکلات و کمی خامه پف کرده در سطح آن است.
لونگو
لونگو که برخی آن را لانگو نیز می خوانند یک فنجان اسپرسو با میزان عصاره گیری بیشتر است. در این حالت مقدار بیشتری آب از قهوه عبور میکند و این امر موجب یک اسپرسو با تلخی بیشتر در فنجان می گردد. اگر عصاره ما طبق دستورالعمل توضیح داده شده بیشتر از ۴۶ گرم باشد یک اسپرسو بیشتر عصاره گیری شده در فنجان خواهیم داشت که تحت عنوان لونگو شناسایی می گردد.
آمریکانو
آمریکانو یک نوشیدنی بر پایه اسپرسو است که از ترکیب یک فنجان اسپرسو و مقدار مشخصی آب داغ تهیه میگردد. طعم حاصل از آن به قهوه ساده و دم کرده بسیار نزدیک است. یک فنجان آمریکانو از یک اسپرس کامل و سه برابر آب داغ تهیه می گردد.
یعنی اگر ۴۰ گرم عصاره از بابت ۲۰ گرم قهوه داشته باشیم مقدار ۱۲۰ گرم آب داغ بر روی آن ریخته می شود. البته در برخی از کافه ها از دو برابر آب نسبت استفاده می گردد. آمریکانو مختص افرادی است که اسپرسو را دوست نداشته و اما سفارش آنها قهوه تلخ است.
کن پانا
کن پانا را در ایتالیا به عنوان اسپرسو با کرم میشناسند. از یک اسپرسو کامل و یک تکه خامه بر روی آن تهیه می گردد. این نوشیدنی طرفداران خاص خود را دارد.
کورتادو
یک فنجان کورتادو از یک اسپرسو کامل و حجم ۳۰ تا ۵۰ گرم شیر گرم تهیه می گردد. این نوشیدنی مختص افرادی است که ترکیب اسپرسو با شیر و با طعم بالای اسپرسو در فنجان را می پسندند و معمولاً با نسبت مساوی یک فنجان اسپرسو کامل و به همان اندازه شیر بخاری دیده تهیه می گردد.
منبع:
الفبای قهوه ” یک فنجان اسپرسو”