خشک کردن قهوه:
مراحل خشک کردن قهوه:
در مطالعاتی که انجام شده است شش مرحله برای خشک کردن قهوه وجود دارد:
١- خشک شدن پوستی: رطوبت ۴۵ تا ۵۵ درصد
٢- خشک شدن تا مرحله سفیدی: رطوبت ۳۳ تا ۴۴ درصد
٣- مرحله نرم سیاه: رطوبت بین ۲۲ تا ۳۲ درصد
۴- مرحله سیاه متوسط: رطوبت ۱۶ تا ۲۱ درصد
۵- مرحله سیاه سخت: رطوبت ۱۲ تا ۱۵ درصد
۶- قهوه کاملا خشک و تهویه: رطوبت ۱۰ تا ۱۱ درصد
برای داشتن قهوه های باکیفیت ضروری است که برای مرحله سوم خشک کردن زیر نور خورشید انجام شودT دو مرحله نهایی خشک کردن قهوه یعنی رطوبت ۱۱ تا ۱۵ درصد فقط ۶ ساعت در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد در خشک کن مکانیکی زمان می برد.
تجهیزات خشک کردن
چندین سیستم جهت خشک کردن قهوه وجود دارند .بسیاری از خشک کن های قدیمی تر خشک کن های غلات هستند که تبدیل به خشک کن قهوه شدند، که به اندازه خشک کن های بشکه ای قهوه خشک کن های جدید به صورتی طراحی شده اند که قهوه را به صورت یکدست مخلوط کنند تا خشک شدن یکنواخت تضمین شود. خشک کردن قهوه با استفاده از خشک کن های مکانیکی کندترین بخش فرآیند خشک کردن قهوه(رطوبت ١١-١۵٪) را تسریع میکند و به جلوگیری از تخمیر کمک میکند. در برخی محیط هایی که دارای رطوبت بالایی هستند، کل فرآیند خشک کردن باید در خشک کن های مکانیکی انجام شود. خشک کن های مکانیکی هرگز نباید در دمای بالای ۴۰ الی ۴۵ درجه سانتیگراد تنظیم شوند و این مسئله باید قبل از خریدن هر قهوه ای که بصورت مکانیکی خشک شده است پرسیده شود. در دمای بالاتر جنین دانه از بین می رود و پتانسیل طعمی قهوه نابود میگردد. در دماهای شدید دانه کریستالیزه می شود و اگر با یک چکش ضربه زده شود مثل شیشه خواهد شکست.
نمونه ایی از دستگاه خشک کن
مرتب سازی دانه های قهوه بعد از فرآوری
مرتب سازی بر اساس رنگ جهت حذف دانه های قهوه معیوبی که در طی فراوری قهوه و پوست کندن حذف شدهاند مرتباً مورد استفاده قرار می گیرد.
بسیاری از کشورها به دلیل نیروی کار ارزان دانه های قهوه را با دست مرتب میکند اما اکثر کشورها بر روی دستگاه مرتب سازی یا جدا کننده رنگ سرمایه گذاری می کند انواع مختلفی از دستگاه های مرتب سازی رنگ در بازار وجود دارد که عمدتاً توسط دو شرکت تولید می شود: Sortex، Xeltron
دستگاه شرکت Sortex
نگهداری (ذخیره سازی) دانه سبز قهوه
اگر این سوال پیش می آید که شرایط ایده آل جهت نگهداری و ذخیره سازی قهوه سبز کجاست؟ پاسخ کوتاه بر اساس گفته های بسیاری از افراد با تجربه در این زمینه به این صورت است که؛جای خشک و خنک. واقعاً همین شرایط لازم است البته هیچ گاه صرفاً یک جواب کوتاه وجود ندارد در ادامه با برخی شرایط خاص و ظروفی که می توانند به شما در حفظ کیفیت و ماندگاری مطلوب و محبوب دانه ها کمک کنند مواردی مطرح خواهد شد. در برخی از انبارها دما بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد در نوسان است همچنین مهم است که محیط تفاوت های گسترده ای را تجربه نکند. برای مثال روزهای به شدت گرم و شب های سرد یا اینکه قهوه در نقطه ای در معرض نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد. در برخی از برشتهکاری ها کیسه های قهوه سبز را به دستگاه برشته کاری تکیه داده و کنار آن قرار می دهند که بهتر است این کار صورت نگیرد.
منبع:
الفبای قهوه”یک فنجان اسپرسو”